ŠTA JE PROBLEM SOLVING?

Umeće rešavanja realnih situacija iz svakodnevnog života

skills for future

Top veština budućnosti

Problem solving je relativno nova veština koja još uvek nije u potpunosti istražena, ali su njeni ishodi itekako opipljivi i poznati u nauci.

Problem solving se najjednostavnije može pojasniti kao rešavanja konkretnih problema iz života u kojima pojedinac ili grupa koriste znanje koje su ranije stekli u kombinaciji sa ostalim veštinama i razumevanjem da reše, do tada za njih nepoznatu situaciju. U ovakvom dolasku do rešenja akcenat se stavlja na razmišljanje, zbog čega se problem solving bazira na dve vrste razmišljanja: kritičkom i kreativnom.

Šta čini problem solving?
Kreativno mišljenje (generisanje ideja)
%
Kritičko mišljenje (procenjivanje ideja)
%
Perspective

Povećana tražnja za problem solverima

Problem solving spada u preduzetničke veštine koje su transferabilne, tj. prenosive, a pored problem solvinga u njih spadaju i kreativnost, komunikacija, kritičko mišljenje, finansijska i digitalna pismenost, timski rad i prezentacione sposobnosti. Preduzetničke veštine se ne vezuju isključivo za jednu delatnost, već pomažu svakom pojedincu da uspešno reši problemske situacije u kompleksnom svetu koji ih okružuje.

Potražnja za preduzetničkim veštinama je veća iz dana u dan, a takozvani poslovi budućnosti zahtevaju čak 70% jače preduzetničke veštine od poslova koji su iza nas. Dodatno, svi poslovi koji zahtevaju posedovanje prezentacionih veština su veoma dobro plaćeni, zbog čega raste i zainteresovanost za njih.

Veći porast potražnje za radnicima sa problem solving veštinama u poslednje tri godine

Sveukupna potražnja za problem solving veštinama

Anketiranih nastavnika pripremljeno za razvoj problem solving veština kod učenika

Do 2030. provodićemo oko 90% više vremena nedeljno rešavajući probleme

Kakvi problemi se rešavaju problem solvingom? Ko ih rešava?

Već u osnovnoj školi deca “uče kako da uče”, ali je podjednako važno da tokom samog učenja usvajaju i neke druge veštine, a ne samo gradivo iz knjige. Na ovome se zapravo bazira problem solving i zbog toga problem koji se rešava ovim pristupom može biti bilo koji problem iz života, od najjednostavnijeg do najkompleksnijeg.

Tako pekar (uglavnom nesvesno) primenjuje problem solving dok mesi hleb (priprema sastojke, proverava redosled koraka u receptu, temperaturu pećnice, vreme pečenja itd.). Sa druge strane problem solving koriste najpoznatija svetska imena u biznisu dok rešavaju egistencijalne probleme, npr. koliko radnika je potrebno da se zaposli na određenu poziciju (da li radnici ispunjavaju tražene zahteve, koje kompetencije imaju, kakvo je njihovo iskustvo itd.)

Jedno od najčešćih pitanja je i ko sve može da stekne problem solving veštine i rešava ovakve probleme? Odgovor je jasan – SVI mogu postati vrhunski problem solveri. Uz temeljan rad, trud i pravo usmerenje.

Pronađite konkretne probleme za rešavanje

new method

Šta problem solving nudi?

Mnoštvo različitih pristupa i rešenja

Problem solving predstavlja integraciju teorije i prakse, a specifičan je po tome što nikada ne pruža samo jedno rešenje  specifičnog problema, već uvek nudi nekoliko opcija koje se iskristališu nakon detaljnog procesa.

On podrazumeva kombinaciju različitih pristupa i odgovara različitim stilovima učenja, zbog čega se odlično slaže sa metodom za razvoj višestruke inteligencije.

Postoje brojni koraci u problem solving procesu, ali se svi oni svode na dolazak do zadovoljavajućeg rešenja, i baš kao i sam proces veoma često mogu da variraju.

Koji su koraci u procesu problem solvinga?

Upoznavanje sa problemom, traženje informacija i tragova, razdvajanje bitno od nebitnog

Primena digitalne pismenosti, postavljanje pitanja kako bi se sakupile sve neophodne informacije i međusobno se povezale

Izdvajanje rešenja i njihovo upoređivanje

Procena rešenja i donošenje odluke

Kreiranje plana i sprovođenje izabranog rešenja u delo

Procena postignutih rezultata i funkcionalnosti rešenja

Kako Brainfinity pospešuje problem solving veštine?

strategies

Vrste problem solvinga

Prost i kompleksan problem solving

Problemi prema težini mogu da se svrstaju u dve kategorije. Prvu čine jednostavni, prosti problemi koje najčešće vezujemo za svakodnevne probleme koje srećemo “u hodu” i o kojima ne razmišljamo previše dok ih rešavamo (ili uopšte nismo svesni da koristimo problem solving u njihovom rešavanju). Drugi su kompleksniji i složeniji i često zahtevaju ozbiljniju koncentraciju i usredsređenost, a često i neizvesnost da bi se došlo do zadovoljavajućeg rešenja.

Predstavlja situacije koje se pojedincima dešavaju doslovno svakog dana. Od toga šta je sve potrebno da urade da bi prešli ulicu, otišli u školu ili na posao, ručali ili se našli sa nekim. Niz jednostavnih problemskih situacija koje se najefikasnije rešavaju uz problem solving.

Jedan od primera kompleksnog problem solvinga možemo videti u funkcionisanju organizacije. Kada npr. kompanija želi da plasira novi proizvod ( šta je sve potrebno da uradi organizacija pre, tokom i nakon toga). Jedan od odličnih primera kompleksnog problem solvinga bio je na Branfinity 2020 izazovu kada su ekipe imale zadatak da odu na letovanje ako ispune određene uslove. Taj zadatak možete pogledati ovde.

Pogledajte kako izgledaju problemski zadaci

characteristic

Po čemu se prepoznaje
dobar problem solver?

Problem solving se kao i svaka druga veština više unapređuje što se više koristi. Da bi postali vrhunski problem solveri pojedinci moraju aktivno da se bave rešavanjem problema implementirajući ovaj proces.

Problem solveri lako mogu da se prepoznaju po određenim osobinama.

Karakteristike dobrog problem solvera

Preuzima rizik
%
Priznaje da nije uvek u pravu
%
Ima odličnu komunikaciju sa drugima
%
Istražuje sve moguće opcije u dolasklu do rešenja
%
Objektivan je
%
Ima opravdana i realna očekivanja
%
Često se oslanja na intuiciju
%
Traži trajna rešenja
%
Kreira širu sliku i razmišlja "out of the box"
%
Fokusiran je
%
© Brainfinity 2023 / Sva prava zadržana.
Close
Optimized with PageSpeed Ninja