BRAINIFNITY COMPANY PROGRAM

Radionice problem solvinga za kompanije

skills for future

Company Program - Spremni dočekajte velike promene na tržištu rada

Trenutno se dešavaju najveće i najbrže promene na tržištu rada do sada i to je posledica Četvrte industrijske revolucije. Iako je opšte poznato da pojavom veštačke inteligencije i digitalizacije dolazi do nestanka mnogih profesija, Svetski ekonomski forum je 2020. godine procenio da će 1,1 milijarda radnih mesta biti drastično promenjena. 

Digitalna pismenost ne samo da je važna već postaje neophodna. Napredak u tehnologiji je neizbežan i zato je potrebno od početka imati pozitivan stav prema inovacijama. Zajedno sa promenama dolazi i do potpuno novog načina poslovanja. Dostupnost interneta i pretraživača u svakom momentu može značajno uticati na efikasnost obavljanja zadataka ukoliko znamo da iskoristimo njihov pun potencijal i kako da pristupimo zadatom problemu. 

Problem solving postaje ključna sposobnost i vrlina bez obzira na profesiju i upravo je u agendi obrazovanja za Četvrtu industrijsku revoluciju – Obrazovanje 4.0 kao veština broj jedan izdvojeno kreativno rešavanje problema.

skills for future

Zašto je baš problem solving veština potrebna vašim zaposlenima?

Problem solving je interdisciplinaran i primenljiv je u bilo kojoj profesiji zato što razvija opšte kognitivne sposobnosti od kojih zavisi postizanje svih izuzetnih rezultata.

Neki od najznačajnijih benefita su:

Da li vam deluje kao da nikada nemate dovoljno vremena koliko god vredno radili? Naučite da pravilno rasporedite prioritete i posvetite im se uz principe kreativnog resavanja problema.

Nisu svi zadaci podjednako važni, i postoji pravilo koje navodi da najveći deo rezultata i to čak 80%, proiziazi iz svega nekoliko ključnih zadataka koji predstavljaju prioritet, a oni čine svega 20% sveukupnih obaveza. Upravo iz tog razloga, ovo pravilo i nosi naziv 80/20;

Nakon istraživanja informacija i razumevanja problema neophodno je proceniti njihovu relevantnost i obrazložiti svoj izbor najboljeg rešenja kroz argumentovanu diskusiju.

Dva glavna elementa problem solvinga čine upravo kreativno i kritičko mišljenje. Prvo se zasniva na generisanju novih ideja, dok drugo podrazumeva procenjivanje ideja;

Veština problem solvinga nije talenat, ona se uči, vežba i nadograđuje, te kada vam takav stav pređe u rutinu, bićete ohrabreni za pristup bilo kom problemu koji se nađe pred vama.

Svaka odluka sa sobom nosi određeni rizik, međutim, uz dobru procenu i analizu podataka, taj rizik postaje znatno manji;

Digitalizacija donosi konstantne promene koje nam otvaraju i brojne mogućnosti. Međutim, da bismo iskoristili pun potencijal svih resursa koje nam pruža savremeno doba, neophodno je da neprestano radimo na usavršavanju i ličnom napretku.

Biti dobar učenik znači konstantno usvajati nove informacije i ideje kako bi rezultati našeg rada konstantno bili progresivno bolji. Usled brzih promena tehnologije i načina poslovanja, pored toga šta znate postaje sve bitnije i koliko brzo učite;

Jedna od glavnih ideja problem solvinga jeste da ne postoji jedno rešenje i samo jedan način dolaska do rešenja. Pustite svoju kreativnost radi generisanja što različitijih ideja i tek onda izvršite procenu.

Promene i napredak u tehnologiji su nešto od čega ne treba bežati, već je naš zadatak da ih razumemo i iskoristimo pun potencijal njihovih mogućnosti; 

Možete doći do najboljeg mogućeg rešenja za neki problem. Međutim, ukoliko ne uspete da ga prezentujete i iskomunicirate svoju zamisao sa drugima, možda drugi neće videti suštinu vaše ideje.

Danas tehnologije znatno olakšavaju razmenu ideja i komunikacija se odvija u rekordno brzom roku;

Svaki projekat se zasniva na timskom radu i zato je bitno da svako iznese sve svoje ideje.

Kroz argumentovanu diskusiju među članovima tima se bira najbolje rešenje datog problema, te na taj način svi podjednako učestvuju u generisanju ideja kao i njihovom procenjivanju.

skills for future

Team building na Brainfinity način - usvojite top veštinu budućnosti na zabavan način

Problem solving principe nije moguće naučiti čitanjem ili posmatranjem, već isključivo timskim rešavanjem kompleksnih problema.

Četvrta industrijska revolucija podstiče tržište rada da fokus stavi na upoznavanje nečijih kognitivnih procesa. Pored toga šta znate, sada postaje bitno i koliko brzo učite. Adaptiranje na tehnološke promene i samouvereno funkcionisanje u novonastalom okruženju postaju preduslov za efektivno rešavanje zadataka. 

Vežbanjem problemski orijentisanih detektivskih zadataka, ljudi u kompanijama se na zabavan način upoznaju na metakognitivnom nivou. Brainfinity Company Program razvija ključne kompetencije za doba Četvrte industrijske revolucije, kao što su kreativno rešavanje problema, kritičko mišljenje i globalna kompetencija.

Brainfinity Company Program – The main skill to solve ANY problem.

Brainfinity je znanja svih svojih problem solving stručnjaka objedinio u programu Company Program – The main skill to solve ANY problem.

Ovaj program se sastoji iz čak osam faza, podeljenih tako da svaka obrađuje jednu fokus temu. Često nam novi pojmovi u teoriji budu jasni, a kada dođe trenutak da ih primenimo u praksi, nađemo se u situaciji koju ne znamo da rešimo. Upravo iz tog razloga radionica Brainfinity Company Program pruža vam konkretne primere u kojima vidite kako se u praksi pristupa kreativnom rešavanju problema.

Umesto tipičnog teorijskog predavanja – mi vam pružamo iskustvo.

Trajanje radionice je 4,5 sati, a lekcije koje ćete poneti sa sobom značiće vam zauvek.

Problem solving nije definicija koja se uči napamet. Nije formula koju morate da pamtite. Reč je o principu razmišljanja, analiziranja i kreativnog i kritičkog mišljenja pri rešavanju problema, te jednom kada ga savladate, postaje neizostavni deo vaše svakodnevice.

Ukoliko želite da povećate svoju efikasnost i radite na ostvarivanju ličnog potencijala, u nastavku pročitajte koje su to ključne veštine neophodne na tržištu rada, kao i fokus teme Company Program radionice.

new method

Brainfinity Company Program kroz 8 različitih faza

1) Meet the change, become the change

Detaljan uvod i priprema za problem solving. Uvodna priča o veštinama neophodnim na tržištu rada, kao i kako one utiču na obrazovanje i usavršavanje zaposlenih

Određene veštine imaju znatno veći uticaj na ostvarivanje uspeha u odnosu na neke druge. Usavršavanje zaposlenih pored stručnog napredovanja mora da obuhvati i razvoj interdisciplinarnih veština problem solvinga. Baš zato što su to znanja primenljiva u različitim situacijama, ne samo poslovnog već i privatnog života, ova radionica je prilagođena svim kompanijama – bez obzira na to koje je njihovo polje rada.

2) Be strong alone, and stronger together

Poslovno okruženje podrazumeva timski rad, gde se dobra komunikacija podrazumeva, ali je retko uigrana i uvežbana. U ovoj fazi učesnici će se u realnom okruženju susresti sa početnim zadatkom radionice

U ovoj fazi učesnici se povezuju i stvaraju timove. Svaki pojedinac predstavlja jedinstvenu kombinaciju znanja i veština, a radom u grupi se ta znanja međusobno dopunjuju i nadograđuju. Razvoj timskog duha i komunikacionih sposobnosti će biti podstaknut radom na ovom zadatku, koji je osmišljen tako da učesnike osposobi da, radeći kao tim, pruže svoj maksimum i razviju svoju jedinstvenost.

3) The journey begins – Problem solving basics

Zagrevanje za napredak – upoznavanje sa osnovnim principima problem solving pristupa i praktična vežba kroz rešavanje prvog zadatka

U ovoj fazi učesnici se susreću sa prvim problemskim zadacima. Timskim radom predlažu ideje za potencijalna rešenja, samostalno određuju raspodelu poslova u okviru grupe i na taj način svako ima mogućnost da doprinese i da se istakne u onom polju koje mu najbolje leži. Kod ovakvih zadataka ne postoji strah od netačnog odgovora, zato što ne postoji samo jedno rešenje!

4) Analyze like a pro

Veština stručnog analiziranja podataka koju svako može da primeni.

Upoznaćete bolje sami sebe, kao i članove svog tima

Svako može da pronađe podatke. Ono što nas razlikuje jeste veština povezivanja pronađenih informacija i dodeljivanje smisla tim informacijama. Po završetku prvog zadatka, kroz praktičan rad ćete se upoznati sa alatom pomoću kojeg možete uraditi analizu bilo koje situacije. Na taj način ćete uvideti kako da unapredite ono što je dobro, kao i da sprečite i rešite potencijalne probleme.

U ovom trenutku svako od članova će već ispoljiti svoje afinitete i ustanoviti poziciju u grupi u kojoj može najviše da doprinese.

5) Problem solving apprentice

Detektivski problemi – naučite da probleme vidite kao izazove, a izazovi su igra 

Učesnici radionice imaju 60 minuta da reše nekoliko postavljenih detektivskih problema. U ovoj fazi radionice timovi su već prošli kroz zagrevanje sa početnim problemima, uradili su analizu svojih timova, te spremno ulaze u nove izazove gde svako već znatno bolje poznaje svoju ulogu u rešavanju problema.

6) Upgrade your analytical skills

Fokus na dve kategorije: analiza slabosti i analiza prepreka

Pored određenih vrlina u kojima se svako uvek vrlo lako pronađe, ovom aktivnošću učesnici se usmeravaju da otkriju svoje slabosti kako bi pronašli odgovor koja je to tačno veština koju svako od njih mora posebno da poboljša radi ostvarivanja svog maksimalnog potencijala.

Nakon slabosti, koje predstavljaju interni faktor, preći ćemo na analizu prepreka, koje se odnose na elemente iz spoljašnjeg okruženja. U ovom momentu svaku prepreku sagledaćemo kao problem koji je potrebno rešiti pomoću problem solving pristupa.

7) Master problem solving, master anything

Globalna kompetencija – Elon Musk problem type

Dobro poznati Ilon Mask, osnivač i direktor kompanije Space X, na razgovorima za posao u svojim kompanijama kandidatima postavlja upravo ovaj tip problemskih zadataka. O značaju razvijanja ovakve vrste razmišljanja i kognitivnih aktivnosti govori i to što je ovakve zadatke uvrstio i u sklopu svoje škole Astra Nova, čime pokazuje da su ovakvi tipovi zadataka univerzalni i da ih bilo ko može rešavati bez obzira na to koliko godina ima ili kojom se profesijom bavi.

8) Value – Importance of practice

Diskusija o napretku timova i značaju ovakvih aktivnosti na razvoj kompetencija za Četvrtu industrijsku revoluciju

Istraživanja pokazuju da su dva najbolja načina učenja upravo kroz iskustvo i na greškama. Brainfinity zbog toga kroz praktične primere i na zabavan način pokazuje kako učenje nove veštine ne mora da bude naporno i dosadno. 

Na kraju radionice vreme ćemo posvetiti diskusiji o vašem napretku i usvajanju novonaučenih veština i zajedno ćemo proći kroz bilo kakve vrste nejasnoća ukoliko je do njih došlo u procesu rada.

U sklopu ove radionice dobijate:

 • razvoj naprednih veština problem solvinga; 
 • 4,5 sati vežbe kroz praktične primere i diskusiju;
 • osam jedinstvenih faza radionice;
 • mogućnost izbora lokacije – vaš ili naš prostor; 
 • iskustvo u radu na realnim zadacima;
 • poboljšanje već dominantnih osobina i kvaliteta;
 • analizu pojedinačnih slabosti i saveti za prevazilaženje;
 • definisanje problema koji vam stoji na putu do izvršavanja zadatka;
 • kreativno rešavanje problema u bilo kojoj životnoj ili poslovnoj situaciji;
 • učestvovanje u diskusiji sa problem solving stručnjakom;
 • sertifikat o stečenim veštinama problem solvinga;
 • 50% popusta na pristup kursu za usavršavanje;
 • 20% popusta na sledeću radionicu;
 • BONUS zadatak – dodatni zadatak koji dobijate na kraju radionice; 
 • BESPLATNE online konsultacije u periodu od 15 dana nakon održane radionice.
strategies

Spremite Vaše zaposlene da samostalno i efikasno rešavaju probleme - PRIJAVITE SE ODMAH!

Pojava problema u svakodnevnim aktivnostima je neizbežna. Ono što izdvaja najuspešnije kompanije od ostalih jeste njihova sposobnost kako da pravovremeno reaguju i odgovore na postavljeni problem.

Brainfinity Company Program vam pomaže da savladate suštinu problem solvinga uz vođenu radionicu tako da na licu mesta prevaziđete sve nesigurnosti. 

Na taj način, odmah po završetku radionice, bićete u stanju samostalnog kritičkog mišljenja i kreativnog rešavanja problema i stečeno znanjae o novim veštinama možete primeniti odmah!

Prijavite se sada kako biste svoje zaposlene usavršili sa neophodnim veštinama za efikasniji način poslovanja!

  © Brainfinity 2021 / Sva prava zadržana.
  Close
  Optimized with PageSpeed Ninja